Een Formule 1 coureur zijn is ongetwijfeld enorm stressvol. Laat staan dat je de baas bent van een compleet team, zoals McLaren of Red Bull. Alles regelen, van het racing team, tot PR, sponsoren, de auto’s onderhouden en het R&D team op de juiste zaken richten. In de F1 2020 game ben je echter allebei.
Het is daarmee veel meer dan een racespel. De authenticiteit is daarmee groter dan ooit, en als speler kan je jezelf heerlijk in alle details verliezen. Maar aan het einde van de dag blijft de daadwerkelijk gameplay voor de meesten de grootste beslisser in hoe leuk het spel is.
F1 2020 is vrijgekomen op 10 juli 2020 en gemaakt door studio Codemasters. Ik heb eerst de tijd genomen om de game uit te pluizen. Maar hier is ‘ie dan: onze F1 2020 game review!
Formule 1 2020 Gameplay: het racen
Te beginnen met het (denk ik?) belangrijkste: de daadwerkelijk gameplay. In mijn ervaring reageert het spel subliem op je input. De besturing luistert nauw en je hebt het gevoel dat je volledig in controle bent over de auto. Zoals we inmiddels gewend zijn bij racespellen zijn ook de “guidelines” op het circuit zelf aanwezig voor en tijdens het remmen. Deze geven simpelweg aan wanneer het tijd is om gas los te laten en wanneer je vol in de ankers moet. Voor de gevorderden is deze natuurlijk uit te schakelen voor een wat hogere moeilijkheidsgraad. Voor beginners raad ik aan om deze (zeker in het begin) aan te laten staan, zodat je een beter gevoel krijgt met de auto.
Een iets lastiger onderdeel om in het begin door te hebben is hoe de DRS werkt. Voor F1 fanaten en kenners een bekend onderdeel. Voor de nieuwelingen: de DRS kun je activeren om andere coureurs beter in te kunnen halen. Zodra je remt wordt de DRS gedeactiveerd. Wat er gebeurt is dat de achtervleugel opengeklapt wordt, wat helpt om de drag te verminderen.
Je merk én je team bouwen
Naast racen heb je dus andere verplichtingen – zeker in Career Mode: de nieuwste toevoeging aan de serie. Zoals het uitzoeken van sponsoren. Er moet tenslotte geld binnenkomen om je raceteam en R&D afdeling te kunnen betalen. Wanneer je een sponsor uitkiest, dan krijg je sowieso elke week een mooi bedrag op de bank binnen. Een sponsor geeft ook aan wat hun “goals” zijn en als je die bereikt, dan krijg je een stevig meervoud van dat weekbedrag. De goals zijn enigszins divers en het kan tof zijn om deze mini-challenges te behalen.
Belangrijk om te weten: F1 2020 speelt niet af in real-time. Wanneer je in Career Mode speelt, dan werk je naar de volgende race in een toernooi toe. Daar ben je niet gelijk; er gaan tijd en diverse gebeurtenissen aan vooraf. Zoals interviews, het uitzoeken van nieuwe sponsoren en aansturen van je R&D team. De zaken spelen zich af in “weken” om je meer gevoel van authenticiteit te geven, maar je kunt de tijd simpelweg doorspoelen tot de volgende gebeurtenis – of direct tot de volgende race.
Aan je merk bouwen kan op meerdere manieren, maar de belangrijkste is: races winnen. Daarmee bouwt je merk “Acclaim” op. Wanneer deze hoog genoeg is, dan kan je high profile coureurs aan je team voegen. Zoals Vettel, Raikkonen, maar natuurlijk ook Verstappen!
Ook niet onbelangrijk: het Research & Development team aansturen. Er zijn enorm veel opties om in je auto te investeren. Aerodynamics, Power Train, Chassis, ga zo maar door. Dit is zonder twijfel het meest gelaagde en diepgaande onderdeel van de F1 2020 game. Er zit dan ook een aardige learning curve in, voordat je doorhebt waar je precies je hardverdiende centen in moet steken om het meeste uit de auto te halen.
Maak je echter geen zorgen: er zijn in het begin zat opties om gewoon lekker te racen. Voor de fans die alle touwtjes in handen willen hebben is dit wel een enorm gave functie. Zo kan je echt uitkiezen wat je zelf belangrijk vind en bijvoorbeeld waar je “hulp” bij nodig hebt tijdens het racen. Heb je soms wat moeite met remmen, of kom je bepaalde bochten niet lekker door? Dan kan je kijken naar updates aan je auto die hier impact op hebben.
Slotoordeel F1 2020 game review
F1 2020 is een spel waar fans van de sport op hebben gewacht. De game is gelaagd, divers, en bied spelers de mogelijkheid om enorm diep in de materie te duiken. Van het racen – wat heerlijke besturing kent – tot sponsoren uitzoeken en je team aansturen op de juiste punten om je wagen nóg beter te maken.
Er zit zeker een learning curve in de F1 2020 game, maar gelukkig zijn er voor nieuwkomers meer dan genoeg opties om “gewoon” de game te spelen zonder research te hoeven doen in alle min-max elementen. Daarnaast zijn de tutorials goed – ik zou aanraden om deze (zeker in het begin) goed te volgen zodat je je later niet achter de oren krabt bij bepaalde zaken.
In mijn mening is F1 2020 een game die de moeite meer dan waard is. Hoewel ik niet regelmatig race spellen speel, heb ik me enorm goed vermaakt met F1 2020. Het uiteindelijke oordeel is natuurlijk aan jou! Wat vind jij ervan? Heb je nog twijfels, of heb je de game al in huis en denk je er heel anders over dan ik? Ik ben benieuwd! Laat je mening achter in de comments.
Check ook ons artikel over de F1 2020 game lancering!
Hi Robert,
Interessant artikel. Leuk dat je de tijd hebt genomen dit artikel te schrijven. Wanneer we de voorgaande edities met elkaar gaan vergelijken, wat zijn dan voor jou de grootste verschillen?
Vind je de verschillen tussen 2018 en 2019 in vergelijking met bijvoorbeeld de eerste uitgave groot?