vrijdag, augustus 23, 2019

Game of Thrones Winter is Coming browser game review

Ongetwijfeld heb je ze voorbij zien komen; advertenties voor de officiële Game of Thrones browser game. Misschien heb je zelfs al eens op een ad geklikt om te zien of het wat was. Maar de site van de game stond helaas offline. Nu is het echter zo ver: Game of Thrones Winter is Coming is live. Maar wat kan je doen in de game? En is het de moeite waard?

 

Game of Thrones Winter is Coming (noemen we dit voor het gemak maar GOTWIC?) is een browser based strategie spel, welke zich uiteraard afspeelt in Westeros. Als speler stap je in de schoenen van een ‘Lord of Westeros’ die het beste met zijn volk voor heeft. Je doel: zorgen voor welvaart en veiligheid in jouw gedeelte van de realm.

 

Wat kun je doen in de Game of Thrones game?

Zoals ik het zie zijn er drie hoofdredenen om de game te spelen.

Ervaar en speel zelf in het verhaal van Game of Thrones

Verken Westeros, ontmoet de bekende personages uit de serie zelf en vecht mee in alle drama en ruzies van de Seven Kingdoms. Uiteindelijk heb je misschien zelf wel kans op de Iron Throne!

Bouw een sterk leger en bescherm je sh*t.

Je kasteel is het hoofdgebouw in Game of Thrones Winter is Coming. Je kunt het upgraden, maar zal het ook moeten beschermen. Daar heb je uiteraard mankracht voor nodig, zoals ridders, maar ook boogschutters. En misschien zelfs bekende namen uit de serie zelf die zich bij jouw leger voegen. Zo kreeg ik in mijn game te zien dat Varys (de Spider) mijn eerste Commander zou worden wanneer ik een dag later zou inloggen. En ja hoor; daar was hij in al z’n kale glorie.

Breng vrede naar Westeros. Met je vuist.

De veldslagen van de Seven Kingdoms hebben Westeros lang verscheurd en de bevolking mag de prijs betalen. Kun je een einde maken aan hun eindeloze gekibbel en stabiliteit en vrede brengen in het land?

 

Wat maakt de game leuk?

De standaard gaming elementen waar we aan gewend zijn zitten er in. Zo verzamel je XP om levels omhoog te gaan, zijn er items en resources in verschillende soorten zeldzaamheid en moet je budgetteren om de juiste upgrades te kunnen uitvoeren. Je land uitbreiden en steeds machtiger worden; dat heeft wel wat. Naarmate je Lord levels omhoog gaat, krijg je ook talent points om te besteden. Die kun je gebruiken om bijvoorbeeld een sterker leger te creëren, of om beter resources te genereren.

 

game of thrones winter is coming talent system

game of thrones winter is coming gameplay

Linksbovenin de timer van de nieuwste troops die getraind worden, linksonderin de multiplayer World chat, middenbovenin Varys die straks de Commander is en rechtsmidden de quests die je moet completen voordat je iets anders mag doen.

 

Combat in Game of Thrones Winter is Coming

game of thrones winter is coming combat

Word je koninkrijk aangevallen? Dat hoef je natuurlijk niet te pikken! In de game kun je de strijd aangaan met indringers. Zodra je ze verslaat krijg je XP, resources en misschien speel je nieuwe landen vrij. De troepen die je zelf inzet voor de strijd kun je naar het ziekenhuis sturen, waar ze geheeld worden.

Combat in Game of Thrones Winter is Coming betekent eerst ”Scouten” met wat voor vijand je te maken hebt. Daarna kun je je Commander kiezen, evenals de troepen die je wil sturen. Vervolgen is het uitdagen en gaan.

Ook heb ik diverse keren iets gehoord over realtime strategy combat, maar dit ben ik zelf nog niet tegen gekomen in de game. 

 

 

Multiplayer en Alliances

Het zou geen Game of Thrones zijn, als je geen Alliances mag smeden! De multiplayer functie van de game bestaat voornamelijk uit samen aanvallen en verdedigen. Ook kun je binnen je Alliance je teammaten helpen. Bijvoorbeeld door items en resources aan te leveren en elkaar te helpen met het bouwen van nieuwe constructies.

Wanneer je Allies hulp nodig hebben om hun koninkrijk te verdedigen, dan krijg je daar ook een melding van en kun je bijspringen. Een Alliance kan zelfs de strijd aangaan met een andere Alliance.

Ook is er de World chat waar je trolls kunt vinden.

got browser game alliance

 

Verhaal en quest missies

Wanneer je de game voor het eerst start, dan ben je helaas genoodzaakt tot een hele hoop hand-helding. De tutorial duurt best wel even voordat je er doorheen bent. Gelukkig geeft Melisande je alle tips, dus dat is enerzijds prettig. Voordat je echter kunt beginnen met spelen – en überhaupt ergens anders mag klikken dan het spel je verteld – ben je aardig wat minuten verder.

Het verhaal van Game of Thrones Winter is Coming is opgebouwd uit meerdere hoofdstukken. De game begint na de dood van Eddard Stark, in tegenstelling tot het verhaal uit de boeken en de serie. Verder tracht de game A Story of Ice and Fire redelijk te volgen. Vooral de kleine verhaallijnen zoals gevechten worden gevolgd.

Een nadeel aan het eerste kwartier in de game vond ik het handje vasthouden. Melisande kauwt alles voor en de game geeft je niet de keuze om zelf ergens in het scherm te klikken, maar dwingt je op bepaalde plekken te klikken om verder te kunnen gaan. Jammer.

 

De micro transactions van Game of Thrones Winter is Coming

Zoals bij elke freemium game heeft ook GOTWIC de beruchte micro transactions. De game speelt in die zin letterlijk hetzelfde als een mobile farm game. Of eigenlijk meer zoals Animal Crossing: Pocket Camp. Wachten totdat je dingen groeien, of betalen zodat ze in één keer klaar zijn. That’s the question. Game of Thrones Winter is Coming is echter redelijk goed te spelen zonder te betalen om door te spoelen. Zo lang als je maar enig geduld hebt. Een ideale game dus voor mensen die op kantoor werken *knipoog*.

Je kan credits kopen en deze gebruiken om je troops sneller te trainen en om constructies sneller te bouwen. Ook is er een in-game shop waar je nieuwe items en resources kan kopen.

game of thrones winter is coming in game shop

 

Het oordeel

Game of Thrones Winter is Coming is een briljante roleplaying & strategy browser game. Er is van alles te doen, te bouwen en te ontwikkelen. Je eigen koninkrijk opbouwen en verdedigen is leuk, met name omdat jouw Lord steeds sterker wordt en levels omhoog gaat. Daarmee speel je nieuwe elementen vrij, waarmee je vijanden kunt weren en nieuwe gebieden kunt veroveren. En dat is tof. Alliances voegen een multiplayer element toe, wat het leuker maakt om de game met vrienden te spelen. Of bijvoorbeeld met je collega’s op werk.

De micro transactions zijn aanwezig, maar schrikken we daar nog van? Het is te verwachten van dit soort games. Zeker nu Triple A games zoals Anthem het ook en masse doen. Moeten we het accepteren? Dat is een tweede. Game of Thrones Winter is Coming is goed te spelen zonder daarvoor geld uit te hoeven geven. En dat maakt het in mijn mening goed. Er zit wel een Pay2Win element in, maar in hoeverre je je daaraan stoort is aan jou.

Of de game iets voor jou is, dat zal je aan het einde van de dag zelf moeten testen. Wat is jouw mening: goedkope cashgrab, of is deze game de moeite waard? HBO en Warner Bros hebben de game samen met developer YOOZOO officieel uitgegeven, dus het is duidelijk dat zij er achter staan.

Gameplay
Graphics
Prijs

SUMMARY

De gameplay van Game of Thrones Winter is Coming is goed. De game is vermakelijk, biedt voldoende beloning voor het spelen en heeft de bekende gaming elementen. Zoals XP, talent points, combat, multiplayer en meer. Qua graphics is het verbluffend dat dit een browser game is. Design, kleurgebruik, 3D animaties zijn supertof. De bekende karakters uit de serie zijn 1-op-1 kopieën. Hoewel de game gratis te spelen is, geef ik het maar 3,5 ster vanwege het Pay2Win element door de micro transactions. Ga ik verder niet over zeiken, maar toch. Al met al is Game of Thrones Winter is Coming een verrassend goede roleplaying en strategy game.
Robert Hoebe
Robert Hoebe
Robert is eindredacteur van RADmag.nl. Groot fan van games als Destiny, WoW, Animal Crossing, The Elder Scrolls en vele andere titels. Naast gamen ook bedreven in urenlang Netflixen en lezen. Na een opleiding Redactie & Mediaproductie schrijft hij nu op RADmag.nl, voornamelijk over gaming.

2 REACTIES

    • Thanks Atirut! We don’t usually play games like these, but surrounding all the hype around Game of Thrones ending, we thought it was a good idea. In this categorie (browser games) the game is pretty good, however ridden with micro transactions. The rating we gave it is a culmination of gameplay, graphics, innovation and accessibility, which we thought the game did pretty good on.

      Thanks again for your comment!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here