WoW Classic class picking guide (want het blijft lastig)



World of Warcraft Classic staat voor de deur. Op 27 augustus is de release datum, maar op 13 augustus kan iedereen met een active WoW subscription al zijn of haar characters aanmaken. Dat kan echter nogal lastig zijn in Classic, omdat je veel tijd zal moeten investeren in één character om deze te levelen en gearen.

Gelukkig kan je op YouTube en via Google genoeg hulp vinden bij het zoeken naar de leukste class in WoW Classic. Om daar een handje bij te helpen hebben wij voor jou deze class picking guide voor WoW Classic bij elkaar gesteld! Hier vind je (hopelijk) welke class het leukste is voor jou, of je nu vooral PvE of PvP (of allebei) wil spelen.

 

Druid

druid classic

Druids staan in verband met de natuur en kunnen naast healen verschillende dierenvormen aannemen. Bijvoorbeeld die van een beer om te kunnen tanken, die van een kat om DPS te kunnen doen en die van een cheeta of zeehond om sneller te kunnen reizen. Dankzij hun veelzijdigheid en travelspeed zijn druid één van de snelste classes in de leveling race van 1 tot 60.

De Druid komt het beste tot zijn recht in dungeons, waar hij kan tanken, DPS’en en kan healen. Eén van de meest unieke aspecten van de Druid in WoW Classic is de combat ressurection (CR) met Rebirth. Met deze spell kan een Druid in een gevecht een teamgenoot terugbrengen naar de strijd. Superhandig.

In PvP kan een Druid erg sterk zijn, mede dankzij de shapeshifting waardoor het lastig is voor tegenstanders om de Druid te slowen of andere CC (crowd control) te gebruiken. Met spells als Entangling Roots, Rejuvenation en Faerie Fire is een Druid geen vijand die je gemakkelijk ganked.

 

Druid op level 60

De veelgeprezen veelzijdigheid van de Druid komt op level 60 minder goed tot z’n recht. In raids wordt verwacht dat je als healer aan de bak gaat, zoals met eigenlijk alle hybrid classes het geval is. (Uitleg: een hybride class is een class die verschillende rollen kan vervullen). Het voordeel van de Druid is dan weer dat het één van de minst gespeelde classes is, dus je hebt je gear en tier sets voor het uitkiezen.

In PvP ben je als Druid best sterk, zoals gezegd. Je bent altijd geliefd in battlegrounds zoals Warsong Gulch, waar je de beste flag carrier bent. Ook in world PvP kan je met een Druid flink wat battles rocken.

Het grootste nadeel van de Druid is dat je veel dingen kan doen, maar dat je nergens echt de beste in bent. Druid kunnen tanken in dungeons, maar zijn niet zo goed als Warriors. Je kan healen, maar je bent niet zo sterk als bijvoorbeeld een Priest. De leuke, maar niet spectaculaire Moonkin (Balance Druid) is tof, maar je mana gaat snel op.

 

Voordelen:

Kan DPS doen, tanken, healen en is goed in World PvP

 

Nadelen:

Veelzijdige, maar gemiddelde prestaties; is alleen beschikbaar voor Tauren- of Night Elf-races.

 

Hunter

classic hunter

 

De Hunter is in WoW Classic met uitstek dé snelste class om te levelen. Dat komt door verschillende dingen, zoals de sterke auto shot damage, de pet die je vanaf level 10 bij je hebt en Aspect of the Cheetah vanaf level 20, zodat je sneller kan rennen. In world PvP ben je (zeker tijdens het levelen) een van de sterkste classes en er zullen weinig spelers zijn die solo met je f*cken.

Hunters zijn perfect voor mensen die de game solo spelen en niet al te veel tijd hebben. Als Hunter kan je namelijk veel verschillende typen gear gebruiken en ben je samen met je pet zo’n beetje de sterkste solo class. Uniek aan de hunter is (naast de pet) dat je de enige class bent die ranged damage doet met een boog of geweer en natuurlijk je traps zoal Frost Trap. Wel heb je ammo nodig (bullets of arrows) om je ranged attacks te kunnen gebruiken.

 

Hunter op level 60

Tijdens de endgame doe je als Hunter DPS. Je bent niet de beste, maar ook niet de slechtste (als je een beetje je best doet). Hunters scalen niet super goed met gear, wat betekent dat Hunters minder hard vooruitgaan met nieuwe gear als bijvoorbeeld Mages of Warlocks. Als Hunter ben je in sommige raids gewild vanwege de Tranquilizing Shot ability. Bijvoorbeeld in Molten Core. Dat is overigens ook waar je de Ancient Petrified Leaf krijgt, zodat je je epic bow kunt halen (Rhok’Delar).

Als Hunter ben je heel goed in staat om in je eentje content te doen. Bijvoorbeeld Dire Maul voor gold farming, of andere lagere level dungeons. In PvP ben je sterk, bijvoorbeeld met Viper Sting zodat je Priests, Warlocks en andere mana users kan uitschakelen.

 

Voordelen:

De Hunter is de snelste leveler en beste class om solo mee te spelen. Je kan spelers kiten met slowing traps en ranged damage. Pets zijn sterk.

 

Nadelen:

Je damage is niet heel spannend. Je hebt altijd ammo nodig om je boog of geweer te kunnen gebruiken, wat best irritant kan zijn.

 

Mage

mage classic

 

De Mage is de typische tovenaar class van Classic. Met de drie specs Arcane, Fire en Frost kan de Mage in verschillende “schools of magic” spells casten. De Mage is een pure DPS class, wat betekent dat de Mage alleen maar damage kan doen. En damn, dat kan ‘ie ook. Mages staan vaak ergens aan de top van DPS meters. Mede dankzij de sterke DPS (en AoE grinding mogelijkheden met Blizzard) zijn Mages sterke levelers. Je bent niet de snelste, maar staat zeker in de top 4.

In (world) PvP zijn Mages enorm sterk. PvP video’s van beroemde Vanilla WoW spelers zoals Vurtne worden vandaag de dag nog steeds bekeken via YouTube.

 

Mage op level 60

Tijdens de eerste raids Molten Core en Blackwing Lair speel je als Mage in de Frost spec, omdat de bosses in deze raids een hoge Fire Resistance hebben. In Ahn Qiraj en later Naxxramas speel je grotendeels als Fire spec, waarmee je nog meer damage kan doen.

 

Voordelen:

De Mage heeft supersterke DPS, Portals en Teleports zodat je snel kan reizen naar verschillende steden in Azeroth. Je kan je eigen eten en drinken maken, waarmee je jezelf en je groep van mana en health voorziet. Je kan als geen ander AoE grinden, wat erg handig is voor gold farming en leveling. Je hebt zo’n beetje de sterkste CC in dungeons (en PvP) met Polymorph.

 

Nadelen:

Tijdens (of eigenlijk vooraf aan) raids ben je een vending machine. Je maakt voor elke mana user in de raids water, wat een flinke tijd kan duren. Je max level water spell (Conjure Water) is pas beschikbaar wanneer Dire Maul uitkomt in Fase 2 van Classic WoW. Je zal het dus lang moeten doen met crappy low-level water. Daarnaast is Mage een van de meest gespeelde classes en concurreer je ook nog eens met Warlocks voor gear, wat het gearing proces lastig kan maken.

 

Paladin

paladin classic

 

De Paladin is de holy crusader class van WoW Classic. De Paladin is net als de Druid en Shaman een hybride class. De Paladin kan tanken, DPS doen en healen – en is het best in healing. In levelen is de Paladin waarschijnlijk de minst spannende class. Je gaat niet snel dood dankzij spells als Divine Shield en Holy Light, maar je damage is dramatisch. In principe ben je tot level 60 bezig met auto attacken. Niet erg tof. Op level 60 ben je echter wel één van de beste healers – voornamelijk in PvP.

Wat de Paladin uniek maakt zijn de Aura’s, zoals Devotion Aura of Retribution Aura. Hiermee geef je je hele party een buff die niet weggaat, zo lang als ze maar bij je in de buurt blijven. Op level 40 krijg je als Paladin een (unieke) gratis Paladin mount! Dat scheelt je een dikke 100 gold. Op level 60 kan je een lange quest doen om de level 60 Paladin mount te unlocken.

 

Paladin op level 60

Op level 60 wordt van de Paladin verwacht dat je een jurk aantrekt en gaat healen. Dat is omdat je DPS als Paladin niet geweldig is, je kan als tank niet genoeg ‘’threat’’ houden (en bovendien is er weinig max level tank gear voor de Paladin) en daarbovenop ben je simpelweg een supersterke healer. De Paladin is vooral sterk in single target healing, dus zal je hoofdzakelijk op de tank focussen tijdens raids.

In raids worden altijd meerdere Paladins gebracht voor de krachtige (maar korte) buffs die je naar de raid brengt. Zoals Blessing of Might. In Vanilla WoW werd de Paladin ook wel een ‘’buff bot’’ genoemd, omdat je voornamelijk bezig bent met je groupmates buffen.

 

Voordelen:

De Paladin heeft sterke buffs en hoge survivability. Je kan alle armortypen dragen, waardoor je over het algemeen veel keuze hebt in gear. De Judgement tier set uit Blackwing Lair is één van de coolste sets ooit gemaakt in World of Warcraft.

 

Nadelen:

De Paladin is het contrast van de Shaman en is daarmee alleen beschikbaar voor de Alliance in Classic. Als hybride class zal je in raids (zo goed als) uitsluitend healen. Plate armor ziet er cool uit, maar de beste healing gear is over het algemeen cloth gear, wat betekent dat je vaak in een jurk zal rondlopen.

 

Priest

priest classic

 

Als Priest heb je het makkelijk tijdens het level van 1 tot 60. Met de talents Spirit Tap en Wand Specialization krijg je veel mana terug op elke kill die je maakt en doe je extra damage met Wands. Het is belangrijk om je wands daarom goed up-to-date te houden tijdens je leveling journey tot 60. Daar komt het gros van je damage vandaan. De Priest is waarschijnlijk de sterkste healer in Classic WoW en heeft met de Holy en Discipline specs meer dan genoeg talents die ervoor zorgen dat je beter bent in healen. Shadow is supertof voor PvP en je bent een echte facemelter, zoals spelers in Vanilla dat zeiden. Helaas is je mana in Shadow spec snel op, dus in lange gevechten ben je weinig waard.

 

Priest op level 60

Tijdens endgame zal je als Priest het meest welkom zijn als healer. Daar ben je gelukkig erg sterk in met een grote hoeveelheid aan healing spells. Shadow is een leuke spec om te spelen in PvP. In raids is je damage niet erg indrukwekkend, maar meestal wordt er één Shadow Priest meegenomen om de damage van de Warlocks te buffen. Dat komt door de talent Shadow Weaving, waardoor de enemy 15% extra Shadow damage ontvangt.

 

Voordelen:

Als Priest is het makkelijk een groep te vinden, zowel in PvE als PvP. Je hebt sterke buffs en heals en toffe meme spells zoals Mind Control. Shadow is sterk in PvP, maar je hebt weinig sustain omdat je mana snel opgaat.

 

Nadelen:

Op level 60 zal je tijdens raids hoofdzakelijk healen. Daarom ben je in solo content niet sterk, omdat je in healing spec speelt en respeccen erg veel gold kost, naarmate je het meer doet. Raids brengen over het algemeen maar één Shadow Priest met zich mee om de Warlocks te buffen.

 

Rogue

classic rogue

 

Rogues zijn de assassin / thief class van WoW Classic. Het is altijd een populaire class, omdat de Rogue sterk is in zowel PvE als PvP. Je gebruikt twee one-handed weapons zodat je snelle klappen uit kunt delen. Rogues zijn beroemd vanwege de “stunlock”. Dit is een combinatie van Cheap Shot en Kidney Shot, waarmee de Rogue je in principe volledig uitschakelt.

Uniek aan de Rogue is de Stealth ability. De Druid heeft deze weliswaar ook in Cat Form, maar de Stealth van de Rogue is beter. Als Rogue kun je namelijk abilities als Pick Pocket gebruiken om treasures te vinden in de diepe zakken van Humanoids. Daarnaast heb je sterke openers als Cheap Shot, Garrote en zelfs CC zoals Sap. Stealth goed gebruiken is bij de Rogue een absolute pré.

Ook uniek aan de Rogue is Lockpicking om deuren, sloten en schatkisten te openen en natuurlijk de diverse Poisons om je wapens sterker mee te maken.

 

Rogue op level 60

Als pure DPS class kan de Rogue uitsluitend damage doen. Er zijn twee specs die veel worden gebruikt voor PvP, namelijk Sword spec en Dagger spec. Dat zijn geen unieke talent trees, maar eerder keuzes of je messen of zwaarden wil gebruiken. De meeste Rogues kiezen voor de Combat spec in PvE en in de Combat tree heb je de keuze om zwaarden of messen sterker te maken. Levelen als Rogue is vrij traag en valt in het rijtje met Paladin en Warrior.

In PvP is de Rogue sterk. Vooral in world PvP, omdat je zelf (dankzij Stealth) je openers kunt kiezen. Zie je een vijand lopen waarvan je denkt: “Nah, die kan ik niet aan”? Dan blijf je lekker in Stealth hangen. Zodra je een level 55 Priest ziet lopen, sla je echter je slag. Als de naarling die je bent.

 

Voordelen:

Stealth is altijd een toffe ability om te hebben. Met verschillende stuns en andere CC is de Rogue een nare tegenstander in PvP. Ook in PvE doet de Rogue goede damage. Ook kan je met de Lockpicking skill sloten openen. Bijvoorbeeld deuren, lockboxes en schatkisten.

 

Nadelen:

Naast je damage breng je weinig andere voordelen naar een groep. Omdat de class (net als Mage) zo populair is onder spelers, kan het lastig zijn om een groep te vinden en om te gearen. Ook heb je verschillende items nodig om je spells te kunnen gebruiken. Zoals Fadeleaf, Blinding Powder en Poisons.

 

 

Shaman

classic shsman

 

De Shaman is een hele sterke healer en de enige met een goede AoE heal. Shamans zijn altijd gewild in groups en raids, mede dankzij de altijd handige totems die ze met zich meebrengen. De Shaman heeft drie specs, namelijk Elemental, Enhancement en Restoration. Voor levelen wordt over het algemeen Enhancement aangeraden. Met deze spec verbeter je je Ghost Wolf spell, zodat je deze bijna instant kan casten en gebruik je melee weapons en instant cast spells om vijanden neer te hameren. Met de Windfury Weapon enhancement heb je de kans om extra weapon swings te krijgen als je aanvalt, waardoor je soms wel drie keer zo veel damage doet met één swing.

Het unieke van de Shaman is naast de Totems en Ghost Wolf voor 40% meer snelheid, dat je jezelf elke 30 minuten kan terugbrengen uit de dood. Reincarnation is beschikbaar vanaf level 30 en geeft jou en je group ”wipe protection”, zodat je iedereen snel kan terugbrengen uit de dood. Handig wanneer je bijvoorbeeld een raid of dungeon doet.

 

Shaman op level 60

In groups en raids zal je als shaman gevraagd worden om te healen. Dit is simpelweg waar je het beste in bent, als hybrid class. In raids breng je je sterke totems, zoals Windfury Totem, maar ook resistance totems en andere handige buffs.

In PvP heb je meer keuze als Shaman. Je bent een supersterke support class met je totems en heals en kunt ook nog wat damage doen in Restoration spec. Als je echt lol wil hebben in PvP, dan kan je het best Elemental spec kiezen. Met Chain Lightning en Frost Shock critical hits doe je enorm veel damage. Enhancement kan leuk zijn met Windfury Weapon, maar het is een kansspel. Soms doe je veel damage, maar vaak ook niet.

 

Voordelen:

De Shaman is zeer waarschijnlijk de sterke support class in WoW Classic met alle handige totems en Reincarnation spell. De heals zijn supergoed in PvE (en PvP) en in PvP kan je met zowel Elemental als Enhancement veel lol hebben.

 

Nadelen:

Zoals met andere hybride classes zal je op level 60 healen in raids (en dungeons). Daarnaast is de Shaman class alleen beschikbaar voor Horde.

 

Warlock

classic warlock

 

De Warlock is de “evil spellcaster en summoner” van Classic WoW. Met demonische pets, dots (damage over time effects), Fear als CC en Shadow Bolt als filler ben je een absolute DPS machine. Op Hunter (en misschien Druid) na ben je als Warlock een van de snelste levelers in WoW Classic. Warlocks zijn ook altijd gewild in raids omdat ze naast hun DPS (die steeds beter wordt naarmate er meer raids uitkomen) ook Curses meebrengen. Bijvoorbeeld Curse of the Elements, welke de damage van Mages versterkt. En Curse of Shadow, welke de damage van andere Warlocks in de raid verder versterkt.

Wat de Warlock uniek maakt zijn Soul Shards. Dit zijn items die je in je bags verzamelt om je sterke spells te kunnen gebruiken. Zoals Healthstones, welke in feite een extra health potion zijn. Of Soulstones, waarmee je iemand in je party (of jezelf) mee kan buffen, zodat ze zichzelf terug kunnen brengen uit de dood, net zoals de Reincarnation spell van de Shaman. Last but not least is er de Ritual of Summoning spell, waarmee je party members naar jouw locatie kan summonen. Hiervoor heb je wel de hulp nodig van twee andere party members. Net als de Paladin krijgt ook de Warlock een gratis mount op level 40 en een unieke quest op level 60 voor een Warlock mount.

In (world) PvP is de Warlock ook enorm sterk. Er zijn verschillende specs waarmee je kan rocken in PvP. Zoals de SM/Ruin spec, die ook goed is voor raiding. Daarmee heb je hoge damage en 100% extra critical hit damage. Een veelbesproken spec is de SL spec, waarmee je gebruik maakt van de Soul Link talent. In principe ben je met deze spec onverwoestbaar, maar je damage lijdt er wel onder.

 

Warlock op level 60

De Warlock is net als de Mage, Rogue en Hunter een pure DPS class. Dat betekent dat je bent aangewezen op één ding en dat is keiharde damage doen. Helaas genereren de spells van de Warlock ook veel threat, waardoor je nooit volle bak kan DPS’en, omdat je threat van de tank afpakt. In PvP zijn Warlocks supertof om te spelen en in open world (op PvP servers) zijn

 

Voordelen:

Summonen, hoge damage in PvE en PvP, wordt alleen maar sterker naarmate er meer raids uitkomen. Health- en Soulstones, sterke pets en snelle leveling.

 

Nadelen:

Soul Shars farmen kan irritant zijn. Net als mensen summonen die lui zijn. Een laatste nadeel is dat Warlocks veel threat genereren, waardoor er een grote kans is dat je aggro van de tank afpakt. Als Warlock kan je daarom helaas nooit volle bak DPS doen.

 

Warrior

warrior classic wow

 

De Warrior is de meest bad ass class van Classic. Levelen is helemaal ruk, maar zodra je level 55+ bent wordt het echt leuk. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Als Warrior zal je (ook tijdens het levelen) vaak gevraagd worden om dungeons te tanken. Geen zorgen: dat kan je. Ook in Fury of Arms spec. Het enige dat je nodig hebt is een one-handed weapon en een schild en je bent er klaar voor. Omdat Warrior wordt gezien als de moeilijkste class in Classic en je een bad ass in Plate Armor bent, is deze class erg populair. Dat kan het lastig maken om gear te verzamelen. Vooral als je niet wil tanken.

Als mensen vragen wat de beste class is in WoW Classic, dan wordt gekscherend “Warrior + Priest” genoemd. Er is namelijk niets enger om tegen te komen in world PvP (of in battlegrounds) als een Warrior met een pocket healer.

 

Warrior op level 60

Als Warrior ben je de beste tank die er is in Classic. In dungeons ben je hierom gewaardeerd en wordt je op schouders gedragen. In raids zijn maar enkele tanks nodig, dus zal je eerder als DPS joinen in plaats van tank. Gelukkig zijn Warriors met de Fury spec enorm sterke damage dealers. Sterker nog: Warriors staan bijna altijd bovenaan de DPS meter. Je best in slot gear als DPS Warrior is superlelijk, maar ja, je bent wel een krachtpatser.

 

Voordelen:

Rage als resource, hoge damage, de beste tank in de game. Altijd gewild in dungeons, raids en ook in PvP. In principe zijn al je specs “viable” voor end game. Arms voor PvP, Fury voor PvE DPS en Protection voor tanking.

 

Nadelen:

Langzaam levelen, veel sterven. In world PvP ben je vaak de sjaak omdat je makkelijk ge-slowed of CC’d kan worden. Als Warrior ben je erg gear afhankelijk.

 

 

Onze WoW Classic class picking guide

Dus, wat vind je nu van de classes? Heeft onze class picking guide voor Classic je een beetje geholpen? Reageer gerust in de comments, of op onze post op Facebook als je vragen hebt over de verschillende classes. Ook Reddit is een goede plek om je vragen te stellen.

Robert
Robert
Robert is eindredacteur van RADmag.nl. Groot fan van games als Destiny, WoW, Animal Crossing, The Elder Scrolls en vele andere titels. Naast gamen ook bedreven in urenlang Netflixen en lezen. Na een opleiding Redactie & Mediaproductie schrijft hij nu op RADmag.nl, voornamelijk over gaming.

Laatste artikelen

Gerelateerde artikelen

1 Comment

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in