Bedrijfsprocessen efficiënter maken: het stappenplan

0
2709

Hoe groter een bedrijf wordt, hoe eerder het moment zich aandient waarop je het overzicht dreigt kwijt te raken. Als ondernemer zorg je er natuurlijk voor dat die situatie zich nooit voordoet. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is zaak om je bedrijfsproces goed te sturen en zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Maar dat kan alleen als je gestructureerd te werk gaat. Volg onderstaand stappenplan om tot het meest optimale resultaat te komen.

  1. Stel een missie en een visie op. Beschrijf wat je als ondernemer wilt bereiken en op welke manier te dat wilt doen. Stel de klant altijd centraal in deze twee documenten. Wat wil je uiteindelijk voor de klant betekenen en hoe pak je dat aan? Schrijf het op, zodat je een basis hebt om vanuit te werken en om je bedrijfsprocessen aan te kunnen toetsen.
  2. Maak je bedrijfsprocessen inzichtelijk. Zorg ervoor dat alles centraal gedocumenteerd wordt en dat het gehele proces softwarematig kan worden gecontroleerd en bijgestuurd. Met Teamcenter, een databasesysteem ontwikkeld door Siemens, heb je een krachtige tool in handen die veel gebruikte CAD-systemen als Solid Edge en Solid Works ondersteunt. Je hebt hiermee een oplossing voor documentbeheer, wijzigingsbeheer, stuklijstbeheer, configuratiemanagement en visualisatie.
  3. Stroomlijn de processen. Alleen wanneer je een goed beeld hebt van het bedrijfsproces, kun je zien waar eventueel winst valt te behalen door een efficiencyslag te maken. Misschien schuilen er bijvoorbeeld mogelijkheden in het reduceren van het energiegebruik of het verlagen van de voorraadkosten. Door zogenoemde plant simulation ben je in staat om de bedrijfsprocessen na te bootsen en vervolgens te optimaliseren.
  4. Schrap wat niet ter zake doet. Elke handeling in een bedrijf moet onderdeel zijn van het uiteindelijke doel. Misschien zijn er van oudsher bepaalde zaken die je zou kunnen scharen onder de ingesleten patronen, maar blijken ze bij nader inzien achterhaald of compleet overbodig te zijn geworden. Schroom niet om dergelijke zaken aan te pakken.

Een goed overzicht is essentieel voor goed leiderschap. Besef daarbij ook dat stilstand achteruitgang is. Als je zelf niet adequaat reageert, is de concurrentie je een slag voor. Het gevolg is dat jij als ondernemer meestal niet meer voldoende in staat bent om mee te komen met de prijzen in de markt. Het kan vervolgens heel snel gaan en voor je het weet, zakt de omzet in elkaar. Voorkom problemen, investeer tijdig in structuur.

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in