Bitcoin als investering; waarom je er niet omheen kan

Er is weer aandacht voor Bitcoin. Onlangs vestigde de koers van de moeder aller cryptocurrencies namelijk een nieuw record en dat werd zelfs door de mainstream media opgepakt. Voor wie nog niet bekend is met Bitcoin, wordt hieronder een korte uitleg gegeven. Daarnaast wordt ook de recente koersstijging besproken!

 

Digitaal geld

 

Bitcoin is een digitale vorm van geld die draait op een zogeheten blockchain. Een blockchain is een gedecentraliseerd computernetwerk dat fungeert als een grootboek met transactiedata, waarin alle financiële transacties op het netwerk in worden bijgehouden. Doordat alle deelnemende computer aan het netwerk dezelfde versie van het grootboek in bewaring hebben, is het onmogelijk dat iemand onopgemerkt gegevens in dit grootboek verandert. Wordt er toch een frauduleuze verandering doorgevoerd, dan valt direct op dat die versie van het digitale grootboek niet overeenkomt met de versie die in de rest van het netwerk vertegenwoordigd is. Dit zorgt voor een transparant en uiterst betrouwbaar systeem!

 

Bitcoin ontstond, niet geheel toevallig, in 2009 als antwoord op het economisch klimaat; gedurende de crisis was er weinig vertrouwen onder consumenten in het bankwezen en ineens was daar een alternatief.

 

Worden er nieuwe transacties op het Bitcoin netwerk uitgevoerd, dan worden deze door miners aan de blockchain en daarmee het grootboek toegevoegd. Miners zijn computers die door het oplossen van cryptografische wiskundige problemen de validiteit van transacties waarborgen. Wordt zo’n wiskundig probleem opgelost, dan wordt de transactie aan de blockchain toegevoegd. Zie hier waarom Bitcoin en andere digitale munten cryptocurrencies worden genoemd. Sinds het ontstaan van Bitcoin zijn er duizenden andere cryptocurrencies in het leven geroepen.

 

Een veilige haven

 

Met het uitbreken van het coronavirus ontstonden veel zorgen als het gaat om de toekomst van onze economie. Economen vrezen voor enorme inflatie nu centrale banken astronomische hoeveelheden geld bijdrukken in een poging om de economie te redden. Mede hierdoor zijn investeerders op zoek naar alternatieven als veilige haven om vermogen op te slaan en dit vermogen te weren tegen inflatie. Nu blijkt dat niet alleen goud, maar ook Bitcoin steeds meer investeerders trekt als het gaat om investeringsalternatief.

 

Niet alleen de transparantie en betrouwbaarheid van het Bitcoin netwerk maken Bitcoin een interessante investering. Met name het feit dat, al bij het ontwerp van Bitcoin, is vastgelegd dat er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zullen zijn, maakt de cryptocurrency aantrekkelijk. Doordat er een vastgestelde hoeveelheid Bitcoin zal bestaan, evenals de voorraad goud eindig is, is Bitcoin niet gevoelig voor inflatie.

 

Bitcoin die in waarde stijgt

 

Dan rest natuurlijk de vraag waarom de Bitcoin koers blijft stijgen. Bitcoin lijkt steeds meer aandacht te krijgen van grote bedrijven. Zo zijn er grote, beursgenoteerde bedrijven die enorme reserves in Bitcoin investeren en zijn er bedrijven zoals Spotify En PayPal die zich aan Bitcoin wagen. Zo is PayPal bezig met de uitrol van koop- en verkoopfunctionaliteit van Bitcoin en overweegt Spotify betalingen met Bitcoin te accepteren.

 

Daarnaast groeit het aantal gebruikers van Bitcoin. Dat kan men opmaken aan de hand van het groeiend aantal wallet-adressen dat wordt aangemaakt. Een wallet – het woord zegt het al – wordt gebruikt om Bitcoin in te bewaren.

 

Dat er steeds meer aandacht is voor Bitcoin mag duidelijk zijn en hierboven werd ook al uitgelegd dat het aanbod gelimiteerd is. De simpele verhouding tussen vraag en aanbod geeft aan dat Bitcoin op den duur alleen maar meer waard lijkt te worden. Onlangs vestigde Bitcoin al een nieuw koersrecord van bijna 16400 euro, terwijl de koers in maart van dit jaar nog geen 3000 euro was. Toegegeven, de markt voor Bitcoin lijkt op dit moment weer even af te koelen, maar zoom je uit op de grafieken dan zijn de voortekenen duidelijk: the only way is up!

 

Wie wilt investeren moet natuurlijk eerst bitcoin kopen. Zorg bij het investeren altijd dat je een plan hebt en dus in kaart hebt gebracht wanneer te kopen en wanneer eventueel te verkopen. Op naar de volgende koersrecords!

Robert
Robert
Robert is eindredacteur van RADmag.nl. Groot fan van games als Destiny, WoW, Animal Crossing, The Elder Scrolls en vele andere titels. Naast gamen ook bedreven in urenlang Netflixen en lezen. Na een opleiding Redactie & Mediaproductie schrijft hij nu op RADmag.nl, voornamelijk over gaming.

Laatste artikelen

Gerelateerde artikelen

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in