Op reis als Musical Nomad

Over de digital nomad is al veel gezegd en geschreven. Maar kun je ook een musical nomad zijn? Als muzikant bijvoorbeeld door Europa trekken terwijl je off- en online geld verdient? Jazeker! Als je maar creatief en flexibel bent, niet te hoge eisen stelt op het gebied van luxe en vooral: geen last van heimwee krijgt.

 

Wat heb je nodig?

Natuurlijk denk je het eerste aan je instrument: je (mini-)keyboard, blaasinstrument, slagwerk of gitaar. Met toetsen en gitaar kun je de meeste kanten op, omdat je daar het handigst liedjes op kunt schrijven. Daarnaast een usb-microfoon, je laptop of tablet met opnameprogramma en natuurlijk een mobiel abonnement om altijd bereikbaar te zijn en te kunnen netwerken.

 

Off- en online geld verdienen

Natuurlijk is het de vraag of je met je muziek meteen succesvol bent. Zorg daarom voor een financiële buffer en onderzoek waar je ongestraft de straatmuzikant kunt uithangen. In veel steden heb je daar namelijk een vergunning voor nodig. Muziek maken op een drukbezochte plaats levert meer geld op dan je denkt. Verder kun je met je telefoon een (gesponsord) blog of vlog bijhouden waarin je uiteenzet waar je bent, aan wat voor nummer je werkt en eventueel ’s avonds optreedt. Want dat laatste kan op verrassend veel plekken.

 

Adverteerders

Grote steden staan bekend om hun aanbod van live muziek en hoewel je niet meteen op de grootste podia terecht zult komen, valt er bijna overal wel een paar tientjes te verdienen met een optreden. Om die plekken te vinden zal je je op de diverse muziekfora moeten begeven en natuurlijk handig gebruik maken van je socials. Denk je eens in hoe interessant jouw vlog voor adverteerders en publiek wordt, als je over de wereld trekt en van dag tot dag leeft! Je kunt bijvoorbeeld bij je vaste leverancier van snaren of andere benodigdheden een balletje opgooien. ‘Ik had vanavond niet kunnen optreden zonder de snaren van Muziekhandel Vermeulen in Zuid-Laren’, zeg je aan het eind van je vlog. Hou je daarbij wel aan de regels. Als je je filmpjes vlot en levendig maakt, bouw je ook een fanschare op.

 

Muziek maken met de locals zoals Nick & Simon

Zoals Nick & Simon het deden in hun programma The Dream, zo moet jij het ook gaan proberen. Contact zoeken met de locals, samen jammen en optreden, en van het één komt het ander. Zekerheid heb je nooit, net zoals je die eigenlijk ook nooit hebt bij een vaste baan of een hypotheek. Maar nu ben je bezig met je passie in plaats van alleen de huur betalen. En met elk contact groeit je netwerk. Het zou zomaar een groot succes kunnen worden, op pad gaan als Musical Nomad!

Robert
Robert
Robert is eindredacteur van RADmag.nl. Groot fan van games als Destiny, WoW, Animal Crossing, The Elder Scrolls en vele andere titels. Naast gamen ook bedreven in urenlang Netflixen en lezen. Na een opleiding Redactie & Mediaproductie schrijft hij nu op RADmag.nl, voornamelijk over gaming.

Laatste artikelen

Gerelateerde artikelen

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in