Bizar: check deze hacker films uit het pre-internet-tijdperk

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar nog niet zo heel lang geleden waren mobieltjes en laptops onzichtbaar op het witte doek. Men had er simpelweg nog nooit van gehoord. Toch zijn er veel spannende films gemaakt die al voorzichtig een voorspelling deden over onder andere hackers.

 

Wargames (1983)

Waar tegenwoordig alles achterhaald kan worden, stond het internet in de jaren ’80 nog in hele kleine kinderschoentjes. Een goedkope autoverzekering regelde je nog per post, pizza’s waren in Nederland nog niet eens te bestellen (laat staan online), en van filmpjes kijken was al helemaal geen sprake. In Wargames is de piepjonge Matthew Broderick met zijn computer aan het inbellen op het netwerk van het Pentagon. Dat is aanvankelijk vrij onschuldig hackers-vermaak, totdat de computer van het Amerikaanse defensiebolwerk hem vraagt een spelletje te doen. De hele boel slaat op hol en dreigt de kruisraketten en atoombommen te activeren. Wereldoorlog III lijkt in aantocht. Als je de bovenmaatse computers en andere ouderwetse apparatuur even buiten beschouwing laat, is het gewoon nog steeds een bloedspannende film.

 

 

The Net (1995)

Sandra Bullock speelt in The Net een zelfstandige vrouw die al redelijk met het wereldwijde web overweg kan. Wanneer haar identiteit wordt gestolen en haar leven in gevaar is, wordt het een adembenemende strijd tegen de hackers en de klok. In deze film zie je dat er al wel online pizza besteld kan worden, en dat is grappig aangezien het nog best lang geduurd heeft voordat wij dat konden doen. Ook zie je Bullock chatten en maakt de mobiele telefoon zijn opwachting. Sandra Bullock kan natuurlijk als geen ander de aanvankelijk angstige maar uiteindelijk dappere vrouw acteren – zie ook Speed.

 

The Matrix (1999)

Over Speed gesproken: daar heb je Keanu Reeves weer! Hier wordt alle techniek al wat herkenbaarder. Deze film neemt een klein voorschot op wat de hedendaagse serie neXt nu laat zien over artificial intelligence. Reeves speelt een hacker die erachter komt dat het leven op aarde een totale computersimulatie is geworden, alles is nep. Dit is opgezet om de mensheid klein en onmondig te houden. Het systeem heet The Matrix en Reeves wordt door een aantal rebellen gered. Ze binden de strijd aan met de machines met het doel de mensheid weer een normaal en vooral vrij leven te laten leiden.

Deze drie films hebben met elkaar gemeen dat ze een enorm voorspellend vermogen bleken te hebben. Ze zijn alle drie tegelijk spannend en grappig omdat de technologie die je ziet alweer achterhaald is.

Robert
Robert
Robert is eindredacteur van RADmag.nl. Groot fan van games als Destiny, WoW, Animal Crossing, The Elder Scrolls en vele andere titels. Naast gamen ook bedreven in urenlang Netflixen en lezen. Na een opleiding Redactie & Mediaproductie schrijft hij nu op RADmag.nl, voornamelijk over gaming.

Laatste artikelen

Gerelateerde artikelen

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in