Disney+: nieuwe streaming concurrent van Netflix als eerste in Nederland

Het komt niet uit de hemel vallen: Disney gaat de concurrentie aan met Netflix en komt met haar eigen streamingdienst: Disney+. De plannen zijn al lange tijd in de maak en in 2015 heeft Disney al een dienst proberen te lanceren. Dat viel echter tegen.

Na diep in de portemonnee te hebben getast en entertainment partijen te hebben opgekocht, lijkt Disney er nu écht klaar voor te zijn om met haar streamingdienst te gaan testen.

 

Welke films en series gaan we zien op Disney+?

(En welke zullen er voor altijd verdwijnen van Netflix?)

Denk aan titels zoals The Avengers, Spiderman, Star Wars, The Punisher, Pirates of the Caribbean, Kung Fu Panda, The Simpsons, Family Guy – en vele, vele anderen.

Voor wie de drama rondom Netflix, Star Wars en Marvel een beetje heeft gevolgd: de streamingdienst van Disney zat er al een tijdje aan te komen. Toffe series zoals The Punisher krijgen geen 2e seizoen op Netflix, omdat Disney de rechten van Marvel claimt en zelf een slaatje wil slaan met de hitserie. Marvel is tenslotte een partner van Disney. Evenals Star Wars, welke Disney in 2012 kocht van Lucasfilm.

Ook diverse films en series van Fox’s 20st Century zullen naar Disney+ toegaan. De mediatycoon kocht in 2017 grote delen van Fox, zoals te lezen in dit artikel van NOS.

the punisher marvel

Netflix VS. Disney+

De onderscheidende kracht van Disney+ zal zich naast het aanbod ook tonen in het gebruiksvriendelijke interface, aldus Bob Iger, CEO. Ook gaat Disney+ net als Netflix eigen films en series produceren. Dat belooft wat!

Volgens The Information is de grote vraag of – en hoe – Disney het op technologisch vlak voor elkaar gaat schoppen om de streamingdienst soepel te laten verlopen. In de VS zijn developers hard bezig met zoeken naar de juiste manieren om de streamingdienst te laten werken. Bijvoorbeeld via deals met kabeldistributeurs (denk HBO met Ziggo), of via Apple TV.  Disney+ gaat eerst getest worden in Nederland, om glitches, bugs en andere issues van technologische aarden uit de software te filteren.

marvel weg van netflix

Disney+ naar Nederland: wanneer en waarom?

In het artikel van The Information staat ook dat Disney+ als eerste getest gaat worden in Nederland. Best leuk om als klein landje een wereldprimeur te krijgen, maar waarom?

Als het aan Disney zou liggen, dan zouden ze vast en zeker de Verenigde Staten hebben gekozen als proefkonijn. Was het niet vanwege de concurrentie. Waar we in Nederland in principe alleen Netflix hebben als grote streamingdienst (tellen we Videoland mee?), heeft de VS naast Netflix ook: Hulu, Amazon en HBO. In Nederland is HBO weliswaar bereikbaar via de deal met Ziggo, maar in de Verenigde Staten is het een dienst op zichzelf.

Nederlanders zijn daarnaast welvarende massa-internetgebruikers. Niet alleen hebben we overal toegang tot snel internet (één van de snelste internetten wereldwijd), ook maken we daar goed gebruik van.

Het is dus niet vreemd dat Disney er voor kiest om haar Disney+ streamingdienst als eerste in Nederland te testen. Eind 2019 staat de officiële release van Disney+ gepland voor de VS. Op 11 april komt er een Disney+ update op Wall Street.

Robert
Robert
Robert is eindredacteur van RADmag.nl. Groot fan van games als Destiny, WoW, Animal Crossing, The Elder Scrolls en vele andere titels. Naast gamen ook bedreven in urenlang Netflixen en lezen. Na een opleiding Redactie & Mediaproductie schrijft hij nu op RADmag.nl, voornamelijk over gaming.

Laatste artikelen

Gerelateerde artikelen

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in