Sinds Steve Jobs van Apple de eerste interface ontwikkelde van de smartphone zoals wij die nu kennen, is het aantal beschikbare apps alleen maar gegroeid. En ook de laatste jaren is die ontwikkeling niet gestopt. Waar een app initieel een ‘quirky’ idee was, zijn ze er nu in alle soorten en maten. Zelfs brands met (bijna) perfecte mobiele webshops hebben de laatste jaren apps ontwikkeld, bijvoorbeeld Zalando.
Door die ontwikkeling zijn er echter ook nogal wat verschillende soorten apps. Bijvoorbeeld een hybride app, of een native app. Daar gaan we in dit artikel wat dieper op in, zodat je beter weet wat je te wachten staat – en wellicht beter in staat bent om een keuze te maken voor het juiste type app voor jouw bedrijf.
Je app (laten) ontwikkelen?
Net als apps zelf zijn ook ontwikkelaars overal te vinden. Met zo veel bureaus, freelancers en interim app ontwikkelaars kan het bijzonder lastig zijn om de juiste mensen te vinden en selecteren. Met name omdat een app ontwikkelen relatief kostbaar kan zijn – voornamelijk als je de verkeerde partij kiest! En dan heb je nog de keuze uit een PWA, hybride, native, Unity – noem het maar op.
Mede daarom kan het lonend zijn om een native app ontwikkelaar in te huren. Die weten als geen ander hoe ze jouw toekomstige app het allerbeste kunnen ontwikkelen met de technische aspecten en kansen van een specifiek platform; zoals iOS of Android.
De voordelen van een native app
Ik hoor je denken: “Een app laten bouwen voor één specifiek besturingssysteem? Maar ik wil mijn app op elk systeem betrouwbaar kunnen laten draaien!” En dat is zeer logisch. Echter mogen de platform specifieke voordelen van een native app niet worden onderschat. Zo maakt een native app gebruik van alle sterke kanten en technologieën die een specifiek besturingssysteem beschikbaar heeft. Denk aan integratiemogelijkheden met andere apps, of het gebruik van complete mediabibliotheken of contactlijsten. Daarnaast zijn native apps veelal een stuk sneller (met bijvoorbeeld het laden van informatie), waardoor jouw app-gebruikers een aanzienlijk prettiger gebruikservaring hebben.
Het laatste grote voordeel: een native app maakt meer kans om geaccepteerd te worden in een appstore. Een nadeel is natuurlijk dat je voor twee platformen zal moeten ontwikkelen: één voor Android en één voor iOS.
De hybride app
Zoals de naam al zegt biedt een hybride app in principe het beste van beide werelden. Dit type app is wat flexibeler, waardoor deze op beide operating systems kan draaien. Het fundament is min of meer op dezelfde wijze als de native app gebouwd, echter draait een deel van de app ook op de inhoud van een website. Daardoor is er wel ten alle tijden een internetverbinding nodig om deze apps te gebruiken. Dat kan een nadeel zijn.
Voordelen zijn dat je updates of uitbreidingen kan maken zonder een nieuwe release in de appstore. Echter.. een hybride app kan reden zijn dat je app wordt afgewezen wordt in een specifieke appstore.
Een keuze maken is niet makkelijk! In dit soort zaken is het bijzonder lonend om je te informeren en laten adviseren. Een goede (native of hybride) app ontwikkelaar weet meestal al snel wat de juiste keuze is voor de development van jouw app.