Raspberry Pi 3 Model B+ (starterskit en startersgids, tips en tricks)

De Raspberry Pi 3 is een single-board computer met draadloze LAN en Bluetooth verbinding. De computer is een ideaal startpunt voor PC-bouwers, hobbyisten, techneuten en zelfs voor handige Do-It-Yourselvers die zelf voor weinig geld een PC willen bouwen. Maar, het is veel meer dan dat.

De Raspberry Pi 3 Model B+ (het nieuwste model) kun je gebruiken als desktop PC, maar ook als server, als radiostation, motion- capture systeem, of iets heel anders! Het is net wat je wil. Die flexibiliteit geeft je de vrijheid om te knutselen totdat je een ons weegt. In dit artikel leggen we uit wat de Raspberry Pi 3 is en waar je het beste kunt beginnen.

 

Raspberry Pi 3 Model B+ starterkit en software

De Raspberry Pi 3 B+ starterkit die je bij bol.com kunt kopen bevat alles dat je nodig hebt.

 • 1 x Raspberry Pi 3 Model B+ (2018): 4 x USB, 64bit, Quad Core, 1GB RAM, 1.4GHz, WiFi & Bluetooth 4.2/BLE
 • 1 x zwarte Raspberry Pi 3 behuizing
 • 3 x heatsink voor Raspberry Pi 3 met thermische tape (eenvoudig aan te brengen)
 • 1 x 5V 2,5A (2500 mA) voeding met EU stekker
 • 1 x 16GB Class 10 MicroSD kaart met laatste versie van NOOBS
 • 1 x 5V 2,5A voeding met EU stekker
 • 1 x 1,5m HDMI kabel
 • 1 x 2m Cat6 netwerk kabel

 

raspberry pi 3 model b starterkit

 

That’s it! Alles dat je nodig hebt om te beginnen met je Raspberry Pi 3 zit in de bundel van bol. De ideale Raspberry starterkit.

 

Raspberry Pi 3 kopen

De nieuwste Raspberry Pi 3 kopen? Je hebt ‘m morgen al in huis zodra je ‘m bij bol.com bestelt. Dat kan via de button hieronder! Deze versie uit 2018 heeft ten opzichte van de versie uit 2016 een snellere processor, een snellere WIFI en Gigabit ethernet verbinding (max doorvoersnelheid: 400 Mbps).

Koop bij bol.com

LET OP: wanneer je prijzen gaat vergelijken, let er dan wel op dat alles dat je nodig hebt bij de bundel inclusief zit! De meeste lage prijzen die je ziet geven een vertekend beeld, omdat je daar extra onderdelen voor moet aanschaffen. Bij een volledige Raspberry Pi 3 starterskit zit alles dat je nodig hebt – dus ben je uiteindelijk goedkoper uit.

 

Officiële Raspberry Pi 3 starter guide

Geen idee waar je moet beginnen? De makers van de Raspberry hebben een superhandige gids gemaakt. Check deze Rapberry Pi 3 starter guide hier. In de startersgids leer je in enkele stappen over setup, aansluiting en koppelingen, wat je er mee kunt doen en waar je eventueel terecht kunt voor hulp.

 

raspberry pi 3 officiele startersgids

De officiële startersgids is een echte aanrader voor als je nog nooit met een dergelijk single-board heb gewerkt.

 

Wat is de Raspberry Pi 3 nu precies?

Kijk je hiernaar en denk je: “Ik heb geen idee wat ik hiermee moet?”. Het principe is simpel: de Raspberry Pi 3 is een computer – maar om er een desktop PC van te maken zoals we die kennen, heb je eigenlijk alleen het volgende nodig:

 • Een TV of monitor
 • Een HDMI kabel
 • Een toetsenbord
 • Een muis

Klinkt dat bekend? Precies: de Raspberry Pi 3 is een volledige (mini) PC, minus behuizing, koeling etc.. Het meest verkochte model op dit moment is de Raspberry Pi 3 Model B+. De kans is dus groot dat dit voor jou ook het meest geschikte model is. Als ik jou was zou ik wel nog even goed vergelijken, om te zien of de Raspberry Pi 3 Model B+ wel over alles beschikt dat je nodig denkt te hebben.

De Raspberry Pi 3 Model B+ is de ideale starterkit voor mensen die voor weinig geld een PC of medium willen bouwen. Raspberry is made in the UK.

 

raspberry pi 3

 

NIEUW: Raspberry muis en toetsenbord

Vanaf 15 maart zijn er ook een officiële muis en toetsenbord voor de Raspberry Pi 3 Model B+. Initieel enkel beschikbaar in de kleurencombinatie wit / rood, maar later ook in het zwart / grijs. Beiden zijn uiteraard compatibel met alle officiële producten.

Mocht je meer informatie willen over de officiële muis en keyboard; deze vind je hier bij PiHut. Bij elkaar kosten ze iets meer dan € 25,-. Oordeel zelf of je het waard vindt.

 

Windows 10 en IoT toepassingen

Sinds februari is het ook mogelijk om (eenvoudig) via een tool Windows 10 te installeren op de Raspberry Pi. Of het ideaal is, dat is een tweede verhaal. Uit reviews blijkt dat de processoren het nogal zwaar te verduren krijgen wanneer Windows 10 wordt gedraaid.

De mogelijkheden van deze single-board zullen verder blijven groeien – ook in 2019 (denk aan Internet of Things toepassingen). Binnenkort komen we met een gids met doeleinden waar je deze hardware voor kunt gebruiken.

 

Benieuwd wat je hier nu zelf mee kunt?

Check de Raspberry Pi 3 Model B+ bij bol.com en ontdek of het iets voor jou is! Ook kun je natuurlijk even kijken op bijvoorbeeld Tweakers, om te zien wat zij er over te zeggen hebben. Hoe meer info, hoe beter.

Koop bij bol.com

Robert
Robert
Robert is eindredacteur van RADmag.nl. Groot fan van games als Destiny, WoW, Animal Crossing, The Elder Scrolls en vele andere titels. Naast gamen ook bedreven in urenlang Netflixen en lezen. Na een opleiding Redactie & Mediaproductie schrijft hij nu op RADmag.nl, voornamelijk over gaming.

Laatste artikelen

Gerelateerde artikelen

Leave a reply

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in